Tulum yapımı 5 bölümden oluşur.
Deri Hasılı, Nav Yapımı, Ağızlık, Kılıf Dikimi, Akort.
Deri Hasılı
Ortalama 6-7 aylık oğlak derisi mısır unu yardımı ile kılları alındıktan sonra, süt veya ayran, tuz, mısır unu, bir miktar şaptan oluşan hasıl malzemesinin içerisine konulur. Bir süre bekletildikten sonra çıkartılarak şişirilip kurumaya bırakılır. Kuruyan deri gerekli yerlerinden bağlanarak üzerine uygun kılıf dikilir.
Nav
En iyi ve en uygun özenle seçilmiş şimşir ağaçları kullanılarak analık evi ve kepçe oyulduktan sonra toprak kamışı yerleştirilir. Tesviye ve zımpara işleminden sonra vernik atılır, akort ayarları yapılarak hazır hale getirilir.
Ağızlık
Uygun şimşir ağacının, sıfır noktasından delinerek tornada hazırlanır. Derinin içinde kalan kısmına valf sistemi yerleştirilerek deriye bağlanır.
Kılıf Dikimi
Derinin ölçüsü alınarak kumaş kesimi yapılır. Önce elde, daha sonra dikiş makinesinde kılıfın son şekli verilir. Kılıf üzerine isteğe göre çeşitli süslemeler elde işlenerek dikilir.
Akort – Düzen
Özenle seçilmiş ince toprak kamışından 5-6 cm uzunlugunda kesilerek dillik haline getirilir. Özel bir yağda kavrulur. Kavrulmuş ve kurutulmuş dillikten çakı yardımı ile kapaklar açılarak iki dillik birbirine eşleştirilir. Eşleştirme yapılan dillikler Nav’a takılarak akortları yapılır.